Hu En

A Társulat

BOZSIK YVETTE TÁRSULAT

Bozsik Yvette 1993-ban hozta létre saját társulatáta kortárs tánc elfogadtatására, népszerűsítésére és új utak keresésére. Az elmúlt több, mint 25 év alatt a Társulat rendszeres tréningeken és a műhelymunkákban folyamatosan fejlesztette a táncosok technikai és szakmabeli jártasságát, sokféle tánc- és színházi stílusban. Így a markáns arculat mellett kialakított egy sajátságos profilt és repertoárt. Előadásaik több generációhoz szólnak, jellemzőjük a műfaji sokszínűség és innováció igénye. A humor, az önirónia és társadalomkritika szervesen kapcsolódik a rendezések és koreográfiák játékosságához és nyitottságához. A Bozsik Yvette Társulat szem előtt tartja azt a Brook-i gondolatot, hogy a kortárs tánc és a kortárs színház nem csak egy bizonyos rétegnek szól, egyféleképpen előadva. A műfaji sokszínűség és mobilitás a Társulat állandó szakmai célkitűzése. Programjaik közül kiemelten fontosnak tartják a gyerekeknek szóló táncszínházat, valamint a hátrányos helyzetben élő alkotók integrálását a művészet által. Repertoárjuk a látványos táncszínházi produkcióktól kezdve az önéletrajzi ihletettségű komédián, a mozgássérültekkel és vakokkal készített közös táncelőadásokon át a gyermek- és csecsemőszínházig terjed. Rendszeresen fellépnek Budapesten a Nemzeti Táncszínház játszóhelyein, a MÜPÁban, több előadásuk szerepel a Nemzeti Színház repertoárján, láthatók a Thália Színházban, a Karinthy Színházban, minden évben bemutatót tartanak a kaposvári Csiky Gergely Színházban. Jelen vannak a fontosabb tánc- és színházi fesztiválokon, gyakran tesznek eleget meghívásoknak az ország vidéki városaiban, településein is. Csecsemőszínházi- és gyerekelőadásaikkal rendszeresen fellépnek fővárosi és vidéki művelődási házakban, óvodákban. Külföldi vendégszerepléseik során megközelítőleg húsz országban léptek fel Hong Kongtól New Yorkig, Párizstól Londonig. Bozsik Yvette számos szakamai díjat és elismerést kapott, többek között Kossuth-díjat, és Érdemes Művész kitüntetést. A Bozsik Yvette Társulat mára hazánk egyik kiemelt táncszínházi társulata, 2018-ban ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját.

Bujdosó Anna

táncművész

1993 augusztus 4-én született Budapesten.

2007-2013-ban a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatója modern szakirányon, mellette a Nádasi Ferenc Gimnáziumban érettségizett.

2013-2017 között a Szegedi Kortárs Balett tagja volt, 2017-től szabadúszóként tevékenykedik. Dolgozott a Pataky Klári Társulattal, Zadam Company-val, a Duda Éva Társulattal, a PR-Evolution Dance Company-val, és a DART-tal. Kortárs előadásokon kívül szerepelt musicalekben, operettekben, balettestekben, koncerteken és gálákon.

A 2019/2020-as évadtól a Bozsik Yvette Társulat ösztöndíjasa.

előadásai a társulatban

HA DÔ, Magyar népmesék, Antigoné, Marica grófnő, Csizmás kandúr

Darabont Áron

táncművész

1991 január 11-én született.

Táncos tanulmányait Győrben, a Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában kezdte 6 éves korában. Az iskola mellett versenyszerűen szertornázott 14 éves koráig.
Az iskolát klasszikus balett szakon végezte el. A következő években egy dán és magyar társulattal dolgozott együtt.

2021- től a Bozsik Yvette Társulat tagja.

előadásai a társulatban

Nyaralás, Magyar népmesék, Deprivus

díjai

2014. Arets Dancer – CPH Kultur

Gombai Szabolcs

táncművész

1973. november 18-án született Dunaújvárosban

Szakmai tanulmányait a Szegedi Táncművészeti Szakközépiskolában kezdte, a Táncművészeti Főiskolán néptáncpedagógus diplomát, majd a Pécsi Tudományegyetem művelődésmenedzser szakán egyetemi diplomát szerzett.

Tagja volt a dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesnek, a JATE Bálint Sándor Táncegyüttesnek, majd a Honvéd Együttes után

2004-től csatlakozott a Bozsik Yvette Társulathoz

előadásai a társulatban

Tavaszi áldozat, Most ősz van…, Állatfarm, Táncterápia, Bacchanália, Csoportterápia, Lakodalom, Bál, avagy táncos mulatság, Commedia dell’Arte, Létramesék, Négy évszak, Miss Julie, Varázsfuvola, Varázscirkusz, Playground, Petruska és Pulcinella, Lélektánc, Traviata, Gyermekjátékok, Lány, kertben, Halál és a lányka, Menyegző, Újravágva, Péter és a farkas, Tango Pikk 39, Pöttyös Panni az iskolában, Cabaret, Tűzmadár, Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi, Az Ezeregyéjszaka virágai, Orfeusz és Euridiké, Préda, Chicago, Pokoli bál, Rozsda Lovag és a kísértet, Csillagokkal táncoló Kojot, Antigoné, Csizmás kandúr, Éden földön, Jézus Krisztus szupersztár, Oidipusz, Rozsda lovag és Fránya Frida, Kabaré - elvágyódás két részben, Kőműves Kelemen, Pinokkió, Az Úr komédiásai, Kodály-Ligeti-est, Pogánytánc, Seherezádé, HA DÔ, Nyaralás, János vitéz, Magyar népmesék, Marica grófnő

díjai

Ezüst Érdemkereszt

Az évad legjobb férfi táncosa

Harangozó Gyula-díj

Arany Érdemkereszt

Hasznos Dóra

táncművész

1984. január 2-án született Budapesten.

A Magyar Táncművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol balettművész diplomát szerzett.

A Főiskola minedn nyári kurzusán részt vett, klasszikus balettben és a legkülönbözőbb modern stílusokban egyaránt kipróbálta magát.

2006. óta a Bozsik Yvette Társulat tagja.

előadásai a társulatban

Varázsfuvola, Varázscirkusz, Sárga tapéta, Létramesék, Playground, Petruska és Pulcinella, Lélektánc, Traviata, Gyermekjátékok, Lány kertben, Halál és a lányka, Menyegző, Csoportterápia, Újravágva, Péter és a farkas, Pikk Tango 39, Pöttyös Panni az iskolában, Cabaret, Tűzmadár, Bál, avagy a táncos mulatság (felújítás), Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi, Az Ezeregyéjszaka virágai, Orfeusz és Euridiké, Tavaszi áldozat, Préda, Chicago, Rozsda Lovag és a kísértet, Csillagokkal táncoló Kojot, Antigoné, Csizmás kandúr, Éden földön, Jézus Krisztus szupersztár, Oidipusz, Kabaré - elvágyódás két részben, Pinokkió, Az Úr komédiásai, Kodály-Ligeti-est, Pogánytánc, Bogarak, Seherezádé, HA DÔ, Nyaralás, János vitéz, Magyar népmesék

díjai

Magyar Érdemkereszt, bronz fokozat

Hortobágyi Brigitta

táncművész

1991. május 14-én született Budapesten.

A Magyar Táncművészeti főiskola modern tánc szakirányán végezete tanulmányait. Szerepelt kortárs előadásokban, balettestekben, musicalekben, operettekben, gálaesteken és koncerteken. Hat éven át a Szegedi Kortárs Balett tagja volt.

2019-től a társulat táncművésze.

előadásai a társulatban

Éden földön, Kodály-Ligeti-est, Seherezádé, HA DÔ, Nyaralás, Péter és a farkas, János vitéz, Antigoné, Magyar népmesék, Marica grófnő, Csizmás kandúr

Krizsán Dániel

táncművész

1993. június 9-én született Budapesten.

A mozgás és a sport kiskorától fogva fontos szerepet játszott az életében, a táncművészettel is gyermekkorában ismerkedett meg.Tánctanulmányait Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskolában kezdte, majd szabadúszó táncművészként számos neves társulattal dolgozott együtt. Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Egyetemen folytatta, ahol elvégezte a koreográfus szakirányt.

2019- től a Bozsik Yvette Társulat tagja.

előadásai a társulatban

Orfeusz és Euridiké, Johanna a máglyán, Chicago, Bál a Savoyban, Csillagokkal táncoló Kojot, Antigoné, Csizmás kandúr, Éden földön, Jézus Krisztus szupersztár, Oidipusz, Kőműves Kelemen, Pinokkió, Kodály-Ligeti-est, Cabaret, Chicago, Bogarak, Seherezádé, HA DÔ, Nyaralás, Péter és a farkas, János vitéz, Magyar népmesék, Marica grófnő

díjai

Az évad legjobb férfi táncosa 2017/2018

Samantha Kettle

táncművész

1983. július 18-án született Londonban.

Tanulmányait a londoni Rambert School of Ballet and Contemporary Dance-ben végezte.

Bozsik Yvette meghívására érkezett Budapestre egy szerepre, azóta, 2006-tól a  társulat tagja.

előadásai a társulatban

Miss Julie, Varázsfuvola, Levity & Gravity (a Derevo-val), Varázsfuvola, Varázscirkusz, Petruska és Pulcinella, Lány kertben, Lélektánc, Traviata, Gyermekjátékok, Létramesék, Halál és a lányka, Menyegző, Les Noces, Újravágva, Péter és a farkas, Pikk Tango 39, Abstract Green, Cabaret, Tűzmadár, Bál, avagy a táncos mulatság (felújítás), Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi, Az Ezeregyéjszaka virágai, Orfeusz és Euridiké, Minden ötödik órában, Tavaszi áldozat, Préda, Chicago, Pokoli bál, Csillagokkal táncoló Kojot, Antigoné, Csizmás kandúr, Éden földön, Jézus Krisztus szupersztár, Oidipusz, Kabaré - elvágyódás két részben, Pinokkió, Az Úr komédiásai, Kodály-Ligeti-est, Pogánytánc, Seherezádé, HA DÔ, Nyaralás, János vitéz, Magyar népmesék

díjai

Legjobb táncosnő a Veszprémi fesztiválon a Miss Julie c. előadásban

Vati Tamás

táncművész

1968. 10. 18-án született Pécsett.

A  Pécsi Művészeti Szakközépiskola után az Állami Balett Intézetben tanult. A Köllő Miklós vezette Dominó együtteshez, majd a Nulladik Színházhoz csatlakozott, ezután a Közép-Európa Táncszínház tagja volt.

1996-ban szerződött a Bozsik Yvette Társulathoz, azóta a társulat vezető táncosa, és gyakran látvány- és díszlettervezője is.

előadásai a társulatban

Sárga Tapéta, Kafka/Várakozás, A Csodálatos Mandarin, Xtabay, Egy faun délutánja, Lakodalom, Kabaré, Sztravinszkij-est, Holtodiglan, János vitéz, Dadaisták, Rómeó és Júlia, Állatfarm, Csoportterápia, Bacchanália, Táncterápia, Bál, avagy a táncos mulatság, Commedia dell’ Arte, Vagina monológok, Tüzes angyal, Létramesék, Miss Julie, Varázsfuvola, Varázscirkusz, Playground, Petruska és Pulcinella, Lélektánc, Traviata, Gyermekjátékok, Lány, kertben, Újravágva, Pöttyös Panni az iskolában, Cabaret, Tűzmadár, Menyegző, Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi, Az Ezeregyéjszaka virágai, Orfeusz és Euridiké, Minden ötödik órában, Bál, avagy a táncos mulatság (felújítás), Tavaszi áldozat, Préda, Chicago, Rozsda lovag és a kísértet, Pokoli bál, Antigoné, Csizmás kandúr, Éden földön, Jézus Krisztus szupersztár, Oidipusz, Rozsda lovag és Fránya Frida, Kabaré - elvágyódás két részben, Kőműves Kelemen, Pinokkió, Az Úr komédiásai, Kodály-Ligeti-est, Pogánytánc, Seherezádé, HA DÔ, Nyaralás, János vitéz, Magyar népmesék

díjai

Az év legjobb férfi táncosa

Harangozó-díj

Magyar Érdemrend Lovagkereszt

Fülöp Tímea

ösztöndíjas

1979. január 26-án született Újvidéken.
A Novi Sad Balett Iskola és a Magyar Táncművészeti Főiskola után modern tánc tehnikákkal, a kortárs tánc különböző ágaival, társas táncokkal, tai-chivel, jógával és a butoh tánccal ismerkedett. 2016-ban BA diplomát szerzett koreográfus szakon Magyar Táncművészeti Főiskolán,

2001-2017. között tagja a Bozsik Yvette Társulatnak, 2019-től ösztöndíjas

előadásai a társulatban

Várakozás, János Vitéz, Dadaisták, Rómeó és Júlia, Sztraviszkij-est, A fény látnoknője, Állatfarm, Táncterápia, Bál, avagy a táncos mulatság, Commedia dell’Arte, Létramesék, Négy évszak, Miss Julie, Turandot közfürdő, Varázsfuvola, Varázscirkusz, Playground, Petruska és Pulcinella, Lélektánc, Traviata, Gyermekjátékok, Lány kertben, Halál és a lányka, Menyegző, Csoportterápia, Újravágva, Péter és a farkas, Pikk Tango 39, Abstract Green, Pöttyös Panni az iskolában, Cabaret, Tűzmadár, Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi, Az Ezeregyéjszaka virágai, Orfeusz és Euridiké, Tavaszi áldozat, Préda, Az Estély, Chicago, Rozsda Lovag és a kísértet, Csillagokkal táncoló Kojot, Antigoné, Csizmás kandúr, Éden földön, Jézus Krisztus szupersztár, Oidipusz, Kabaré - elvágyódás két részben, Pinokkió, HA DÔ, Magyar népmesék

díjai

Legjobb táncosnő a Veszprémi fesztiválon a Miss Julie c. előadásban

Előadói díj a Veszprémi Tánc Fesztiválján, Az Ezeregyéjszaka virágai c. előadásban

Széki Zsófia

ösztöndíjas

1990. június 16-án született Budapesten.

A Magyar Táncművészeti Főiskola modern tánc szakán diplomázott. Főiskolás évei alatt Erasmus ösztöndíjban részesült, melynek köszönhetően rövid ideig Vichy-ben, az Espace Pleiade de la Dance-nál folytatta tanulmányait, majd az Inversedance-hez csatlakozott. 2016-ban Fülöp Viktor ösztöndíjat nyert.

2019-től a társulat ösztöndíjas táncművésze.

Előadásai a társulatban

Éden földön, Kodály-Ligeti-est, Seherezádé, Oidipusz, HA DÔ, Nyaralás

Philippe Heritier

zeneszerző / zenész

Philippe Heritier Párizsban élő svájci zeneszerző, színpadi művekhez és filmeknek ír zenét. A lausanne-i zenei konzervatóriumban és a Genf-i ESAD tanult zene elméletet és kortárs zeneszerzést. Több, mint 30 táncelőadás zenei anyagot írt.

A Bozsik Yvette Társulattal 1993 óta dolgozik. Bozsik Yvette-tel nem megszokott a munkamódszerük, Philippe Heritier nem jár próbákra, e-mail leveleken és videó anyagokon keresztül kommunikálnak és csak a bemutatón jelenik meg. Az általa írt zenei anyagokat a Társulat produkcióiban általában változtatások nélkül tudja felhasználni, teljes harmóniában a koreográfiával.

Néhány fontosabb előadás, melynek zenéjét szerezte: Az estély, Az Úrnő, Táncterápia, Holtodiglan, Tüzes Angyal, Turandot Közfürdő, Miss Julie, Traviata, Lány kertben, Lélektánc, Újravágva, Az Ezeregyéjszaka virágai, Préda, Antigoné, Csizmás kandúr, Oidipusz

A társulatban végzett munkáját Magyar Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el 2018-ban.

Horváth Judit

művészeti asszisztens / művészeti titkár / fotós

1972. július 26-án született Debrecenben.
Az ELTE Tanárképző kara mellett alkalmazott és reklámfotós oklevelet szerzett. Hét évet dolgozott a Katona József Színházban. Egy reklám- és produkciós cégnél, majd egy kereskedelmi televíziónál tett kitérők után 2009-ben csatlakozott a Bozsik Yvette Társulathoz. Azóta a társulat művészeti asszisztense, művészeti titkára és fotósa.

Húszéves kora óta fényképez, autodidakta. Megtanulta az analóg fotókidolgozás minden lépését, 2005. óta dolgozik digitális géppel. A társulat mellett több budapesti színház állandó fotósa.

Iványi Marcell

kreatív producer

Született 1973-ban, Budapesten. Tanulmányait a Klotildligeti Drámaiskolában Kristóf Péternél és a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatta, ahol tanárai többek között Herskó János, Gazdag Gyula és Bíró Yvette voltak.
 
1996-ban Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon rövidfilm kategóriában Szél című filmjére; 2000-ben ösztöndíjat nyert a párizsi Cinéfondation Residence programba és több évre Franciaországba költözött. Jelenleg a rendezés mellett producerként és színészként is dolgozik.

Gyakran tart színházi és filmnyelvi szakmai műhelymunkát Magyarországon és más európai országokban. 2007 óta a Bozsik Yvette Társulat kreatív producere. 2008-ban Hörcher Gáborral létrehozta a KraatsFilm Produkciót, ahol színházi és filmes produkciókat hoznak létre rendezőként és producerként. 

 

Egri Lilla

alapítványi titkár

1987. augusztus 12-én született Szolnokon.

Tanulmányait a Szolnoki Főiskolán végezte, ahol közgazdász diplomát szerzett.

Számos helyen dolgozott szakmájában Budapesten és Szolnokon, később Ciprusra, majd Angliába költözött. 2014-ben csatlakozott a Bozsik Yvette Társulathoz.

Soós Erika

balettmester

A Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett 1987-ben Menyhárt Jacqueline évfolyamában. Ugyanabban az évben szerződtette a Magyar Állami Operaház. 1995 óta a színház címzetes magántáncosa.
 
Főbb szerepei az Operaházban:
Petipa-Csajkovszkij: A hattyúk tava / pas de trois, menyasszony, kis hattyú, nagy hattyú
Lavrovszkij-Adam: Giselle / szóló villi
Petipa-Róna-Csajkovszkij: Csipkerózsika / Florina hercegnő, ékkő
Petipa-Vajnonen-Csajkovszkij: A diótörő / hópehely szóló, keringő szóló, spanyol tánc, baba, dada
Zaharov-Aszafjev: A bahcsiszeráji szökőkút / táncosnő, kardos lány
Seregi-Prokofjev: Rómeó és Júlia / kurtizán
Seregi-Hacsaturján: Spartacus / táncosnő, Júlia
Pártay-Csajkovszkij: Anna Karenina / tarantella szóló, Dolly
Seregi-Goldmark: A makrancos Kata / Bianca
Barbay-Kocsák: Az ember tragédiája / Éva
Petipa-Harangozó-Minkusz: Don Quijote / Barátnő, Cigánylány
Pártay-Bartók: Concerto / Márta                                                                                       

Szólószerepekben fellépett Manen, Kylián, Forshyte, North, Naisy, Harangozó és Seregi egyfelvonásos balettjeiben.
Vendégszerepelt Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban, Dél-Koreában, Hongkongban, Tajvanon, Mexikóban, Ausztriában és Kanadában,Ománban és az USA-ban.

2003. óta a Bozsik Yvette Társulat balettmestere és koreográfus-asszisztense.

2014-ben a Magyar Ezüst Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült.

A honlapon található minden tartalom
a Bozsik Yvette Alapítvány
tulajdona.
A fotókat Horváth Judit
készítette.
A tulajdonosok minden jogot fenntartanak.