Hu En

Oidipusz

táncjáték felnőtteknek

drámai táncjáték

70 perc, szünet nélkül

 

 

Az Orfeusz és Euridiké, valamint az Antigoné után újabb klasszikus görög témájú előadást készített Bozsik Yvette a Művészetek Palotája színpadán, a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

Oidipusz, Théba uralkodója azt a jóslatot kapja, hogy a várost mindaddig átok sújtja, míg az előző király halála megtorlatlan marad. Oidipusz megátkozza a tettest. Amikor kiderül, hogy a bűnös ő maga volt, nem hátrál meg, végrehajtja az általa kihirdetett ítéletet: megvakítja és száműzi önmagát. Teiresziász, a vak jós hiába lát mindent előre, senki se hallgat rá, nem tudja megállítani a tragédiája felé siető hőst.

A koreográfia expesszív képekkel, a tragédia szerkezetét követve, de a mai korba ágyazva ábrázolja az ősbűnt és az abból fakadő katarzist. A látvány a koreográfia szerves részét képezi, előrevetíti a beteljesülő jóslatot, a tragikus végkifejletet. Zenéjét Philippe Heritier, a Párizsban élő svájci zeneszerző kortárs hangzással és effektusokkal komponálja.

 

 

Táncolják:

Oidipusz: Bozsik Yvette

Teiresziász: Vati Tamás

Iokaszté: Samantha Kettle

Kreón: Gombai Szabolcs

Pap: Frigy Ádám

Hírnök: Feledi János

Pásztor: Krizsán Dániel

Kar: Krausz Alíz, Hasznos Dóra, Gulyás Anna, Sebestyén Tímea, Stohl Luca, Széki Zsófia, Vislóczki Szabolcs, Csere Zoltán, Vida Gábor

 

 

Zene: Philippe Heritier

Jelmez: Berzsenyi Krisztina

Látvány: Vati Tamás, Pető József

Fény: Pető József

Videó: Iványi Marcell

Koreográfus-asszisztens: Gulyás Anna

Koreográfus: Bozsik Yvette

 

Az előadás támogatói az EMMI, az NKA és az MNB

A Nemzeti Táncszínház szervezésében

A honlapon található minden tartalom
a Bozsik Yvette Alapítvány
tulajdona.
A fotókat Horváth Judit
készítette.
A tulajdonosok minden jogot fenntartanak.