Hu En

Éden földön

zenés fantasy

A Nemzeti Színház előadása, Bozsik Yvette rendezésében és koreográfiájával.

 

A világon mindenütt születtek legendák talált gyermekről, az egyik legismertebb ilyen figura Kipling Mauglija. A XVIII. században Magyarországon a kapuvári halászok a hansági Király-tó egyik mocsaras részén egy 8-10 év körüli fiút fogtak el. A beszédképtelen, teljesen vad gyermek a korabeli leírások szerint tökéletesen alkalmazkodott a lápi léthez: meztelen volt, bőre kéregszerűen megvastagodott, testét szőr borította, ujjai között kezdetleges bőrhártya feszült. Szemtanúk szerint a víz alatt úszva is képes volt megfogni a halakat. A csoda e történetekben az, hogy az ember valójában mi mindenre képes. A Hany Istóknak elnevezett fiú is hosszú éveken keresztül megélt kint a lápban, ruha nélkül. Állítólag hódok nevelték, és a hódvárban meleg van télen is. A lápot egyébként, ezt az édenkertet a múlt század ötvenes éveiben lecsapolták, és ez a csodálatos flóra és fauna megszűnt, egyik pillanatról a másikra. Szarka Tamás remek alkotói leleménnyel úgy írta meg darabját, hogy a nézők a láp (a természet) nyelvét értik – Istókot és a barátait: a kócsagot, a sast és a farkast. A második felvonásbeli világot, a civilizációt, az embereket, akik majd lecsapolják ezt az édenkertet, már nem érteni, a várkapitány és köre halandzsa nyelvet beszél. 

 „Mi az édenből jövünk, nem a civilizációból – hangsúlyozza Szarka Tamás –, gyökereinkben a természet részei vagyunk. Amikor nekifogtam e darab megírásának, hallani kezdtem, ahogy rengeteg madár énekel. Itt a Nemzetiben a plüss-székek között érdekesen hangzik ez a „zenekar”: a madarak és a vízi állatok csodálatos éneke.”

Az Éden földön meséje a civilizáció és a természet összecsapásáról szól. Bozsik Yvette rendező-koreográfus a mozgással és a látvánnyal leginkább afantasy műfajához közelítő világot varázsolt a színpadra. 

 


Istók Berettyán Nándor

Burkus (farkas) Olt Tamás m.v.

Kó (kócsag) Tóth Auguszta

Égia (sas) Trokán Anna m.v.

Várkapitány Schnell Ádám

Kisasszony Katona Kinga

Udvari bolond Varga József

Pap / Tanító úrnVati Tamás m.v.

FiúnNiedermüller Ádám

valamint a Bozsik Yvette Társulat

Fehér Laura, Gulyás Anna, Hasznos Dóra, Samantha Kettle, Krausz Alíz, Hortobágyi Brigitta, Sebestyén Tímea, Stohl Luca, Széki Zsófia, Csere Zoltán, Eller Gusztáv, Feledi János, Gombai Szabolcs, Kalmár Attila, Krizsán Dániel, Nagy Levente, Vida Gábor, Vislóczki Szabolcs, Zambrzycki Ádám

Szöveg, librettó, zene Szarka Tamás

Díszlettervező Cziegler Balázs

Jelmeztervező Berzsenyi Krisztina

Dramaturg Rideg Zsófia

Fénytervező Pető József

Koreográfus asszisztens Gombai Szabolcs

Korrepetitor Komlósi Zsuzsa

Ügyelő Dobos Gábor, Ködmen Krisztián

Súgó Sütő Anikó

Rendezőasszisztens Kolics Ágota

Koreográfus-rendező Bozsik Yvette

A honlapon található minden tartalom
a Bozsik Yvette Alapítvány
tulajdona.
A fotókat Horváth Judit
készítette.
A tulajdonosok minden jogot fenntartanak.